فهرست مطالب

Journal of Assessment and Research in Applied Counseling
Volume:1 Issue: 1, 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدقاسم شبانی، جاوید کرمی نژاد، بهرام نامجو، فرهاد نامجو* صفحات 1-13
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین تعارض کار-خانواده و تعارض زناشویی با نقش واسطه ای سرمایه روان شناختی در کارکنان ایران خودرو دیزل بود.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن را 5260 نفر از کارکنان ایران خودرو دیزل تشکیل دادند که 360 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب و به مقیاس های تعارض کار-خانواده کارلسون و همکاران (2000)، تعارض زناشویی اشتراوس (1979) و سرمایه روان شناختی لوتانز و آویلو (2007) پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    همبستگی بین متغیرها نشان داد که بین تعارض کار-خانواده و ابعاد آن با تعارض زناشویی رابطه منفی و بین سرمایه روان شناختی و خرده مقیاس های خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی با تعارض زناشویی رابطه منفی (001/0=P) معناداری دارد. همچنین بین سرمایه روان شناختی و خرده مقیاس های خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی با تعارض کار-خانواده و ابعاد آن رابطه منفی (001/0=P) معناداری به دست آمد. تحلیل رگرسیون گام به گام نیز تعارض کار-خانواده و سرمایه روان شناختی را پیش بینی کننده های معنی داری برای تعارض زناشویی نشان داد؛ هم چنین بر اساس نتایج معلوم شد که ابعاد خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی پیش بینی کننده قوی تعارض زناشویی هستند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که سرمایه روان شناختی به عنوان یک عامل ضربه گیر می تواند تاثیر منفی تعارض خانواده-کار و سرریزشدگی کار-خانواده بر تعارضات زناشویی کارکنان را تضعیف کند.

    کلیدواژگان: تعارض کار-خانواده، تعارض زناشویی، سرمایه روان شناختی
  • صبا صالح زاده، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف*، حسین کارشکی صفحات 14-30
    هدف

    هدف مطالعه حاضر تعیین رابطه ناگویی هیجانی و تیپ شخصیتیD  با میانجی گری استرس، بر میزان فشار خون بیماران قلبی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش را بیماران قلبی مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) مشهد در زمستان 1393 تشکیل دادند. نمونه گیری به روش در دسترس صورت گرفت و از بین 623 نفر مراجعه کننده به بیمارستان تعداد 200 نفر انتخاب و به پرسشنامه های استرس ادراک شده کوهن، کاماراک و مرملستاین (1983)، تیپ شخصیتی D  و نسخه فارسی ناگویی هیجانی تورنتو بشارت (2007)  پاسخ دادند. نتایج با مدل تحلیل مسیر و ضریب همبستگی تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد تیپ شخصیتی D و ناگویی هیجانی با میانجی گری استرس ادراک شده توانستند افزایش فشار خون را پیش بینی کنند. الگوی تحلیل مسیر مورد تایید قرار گرفت بر این اساس مسیر شخصیت D به فشار خون با ضریب استاندارد 24/0 و مسیر استرس به فشار خون با ضریب استاندارد 22/0 معنادار بود و مسیر شخصیت D به استرس با ضریب اثر 11/0 و مسیر ناگویی هیجانی به استرس با ضریب اثر 02/0 معنادار نبود باید توجه داشت که در این الگوی ساختاری شخصیت به استرس، ناگویی هیجانی به فشار خون و ناگویی هیجانی به استرس اثر علی ندارند و رابطه همبستگی است.

    نتیجه گیری:

     می توان نتیجه گیری کرد که مولفه های روان شناختی نظیر تیپ شخصیتی D و ناگویی هیجانی و استرس ادراک شده می توانند در افزایش بیماری های مزمن جسمی نظیر فشار خون و سایر بیماری های قلبی موثر باشند.

    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی D، ناگویی هیجانی، استرس ادراک شده، فشار خون
  • شهریار وجدانی، نسیم نوری* صفحات 31-46
    هدف

    هدف پژوهش تعیین نقش هوش اخلاقی، همدلی و گرایش های مطلوب اجتماعی در پیش بینی رضایت از زندگی و باور به جهان عادل در مشارکت کنندگان در برنامه های موسسات خیریه شهر تهران بود.

    روش :

     این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و از بین شرکت کنندگان زن و مرد فعال در برنامه های موسسات خیریه شهر تهران 240 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های هوش اخلاقی لنیک و کیل (2008)، همدلی جولیفی و فارینگتون (2006)، گرایش های مطلوب اجتماعی کارلو، هاوسمان، کریستیانسن  و راندال (2003)، باور به جهان عادل ساتون و داگلاس (2005) و رضایت از زندگی اندیکت (1993) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج همبستگی نشان داد که بین باور به جهان عادل و رضایت از ندگی با هوش اخلاقی، همدلی و گرایش های مطلوب اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین باور به جهان عادل با ابعاد هوش اخلاقی  (بعد مسئولیت پذیری، دلسوزی و بخشش) و  ابعاد گرایش های مطلوب اجتماعی رابطه معناداری به دست آمد؛ ولی بین باور به جهان عادل با ابعاد همدلی و بین رضایت از زندگی و ابعاد هوش اخلاقی (بعد درستکاری، مسئولیت پذیری، دلسوزی و بخشش) و ابعاد گرایش های مطلوب اجتماعی و ابعاد همدلی (بعد عاطفی-هیجانی و بعد شناختی) رابطه معناداری به دست آمد. همچنین هوش اخلاقی، همدلی و گرایش های مطلوب اجتماعی توانستند باور به جهان عادل و رضایت از زندگی را در شرکت کنندگان در برنامه موسسات خیریه پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری:

     انجام رفتارهای منصفانه، همدلی، پذیرش دیگران و حقوق و مسئولیت ها از ویژگی های بارز افراد با هوش اخلاقی بالا و همدل است که مجموع این ویژگی ها موجب احساس رضایت درونی در فرد و در نهایت رضایت از زندگی می شود.

    کلیدواژگان: باور به جهان عادل، رضایت زندگی، گرایش های مطلوب اجتماعی، هوش اخلاقی، همدلی
  • فاطمه سعیدی*، علی آقازیارتی، سید مهدی طباطبایی فر صفحات 47-56
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش غنی سازی زندگی زناشویی طرح تایم بر دلزدگی زناشویی بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با گروه آزمایش و گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون بود. جامعه آماری در این پژوهش زوجین متقاضی مشاوره از مرکز مشاوره مهرآور تهران در سال 1397 بود که از این بین زوجینی که نمره بیشتری در مقیاس دلزدگی زناشویی پاینز (2003) به دست آورده بودند نمونه ای به حجم 20 زوج به صورت تصادفی انتخاب در دو گروه آزمایش (10 زوج) و گواه (10 زوج) کاربندی شدند. زوج های گروه آزمایش، مداخله های 8 جلسه ای را به صورت گروهی دریافت و زوج های گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفتند. هر دو گروه قبل و بعد از آزمایش، مقیاس دلزدگی زناشویی را پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که آموزش غنی سازی زندگی زناشویی (طرح تایم) میزان دلزدگی زناشویی (40/17=F، 001/0=p) را به طور معناداری کاهش داده است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که آموزش غنی سازی زندگی زناشویی (طرح تایم) میزان دلزدگی زناشویی را در زوجین کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، غنی سازی زندگی، طرح تایم
  • مهشاد میراحمدی*، غلامرضا منشئی صفحات 57-74
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی واقعیت درمانی به شیوه ی گروهی بر عزت نفس، بی همتایی و تصویر بدنی متقاضیان جراحی زیبایی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری 45 روزه بود. جامعه آماری این پژوهش را 150 متقاضی جراحی زیبایی مراجعه کننده به مرکز جراحی زیبایی اسپادانا در شهر اصفهان در سال 1395 تشکیل دادند که پس از غربالگری 30 نفر به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه کنترل (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه و به مدت  90 دقیقه تحت درمان قرار گرفتند، در مرحله پیش آزمون و پس آزمون و دوره پیگیری هر دو گروه پرسشنامه های عزت نفس (آیزنک، 1976)، تصویر بدنی (کش و همکاران، 1997) و بی همتایی (شمشیک و یالینشتین، 2010) را تکمیل کردند، داده های جمع آوری شده با استفاده از واریانس اندازه های مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که واقعیت درمانی به شیوه ی گروهی بر عزت نفس (10/20=F، 001/0=P) بی همتایی (78/69=F، 001/0=P) و تصویر بدنی (80/35=F، 001/0=P) متقاضیان جراحی زیبایی تاثیر دارد و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان بیان کرد که واقعیت درمانی موجب افزایش بی همتایی و همچنین بهبود تصویر بدنی در افراد تحت درمان شده و استفاده از این روش درمانی برای متقاضیان جراحی زیبایی در جامعه ایرانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بی همتایی، تصویر بدنی، جراحی زیبایی، عزت نفس، واقعیت درمانی
  • مریم پناهی، سید علی دربانی*، فریدون اسلامی صفحات 75-86
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف اثربخشی آموزش تن آرامی بر عملکرد جنسی زنان مبتلا به واژینیسموس شهر تهران انجام شد.

    روش

     پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش و گواه  بود که در تابستان 95 بر روی 18 زن مبتلا به واژینیسموس مراجع کننده به مراکز مشاوره مهرآور و گروه همراه شهر تهران انجام شد. از بین افراد مراجعه کننده، زنانی که بر اساس پرسشنامه عملکرد جنسی زنان روزن و همکاران (2000) و مصاحبه بالینی مبتلا به واژینیسموس بوده، 18 زن به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (8 نفر) و  گواه (8 نفر) قرار گرفتند. زنان گروه آزمایش در یک دوره آموزش تن آرامی که طی 6 جلسه 2 ساعته هفتگی به صورت انفرادی و گروهی برگزار شد، شرکت کردند و زنان گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها پس از گردآوری با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد آموزش تن آرامی بر عملکرد جنسی زنان  (58/79=F، 001/0 =P) موثر بود و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بوده است.

    نتیجه گیری: 

    بنابراین نتیجه می گیریم تمرین های تن آرامی باعث کاهش اضطراب و ترس از مقاربت در زنان دارای واژینیسم پس از خاتمه جلسات درمانی و پس از دوره پیگیری دو ماهه شد.

    کلیدواژگان: تن آرامی، عملکرد جنسی، واژینیسموس
|
  • M. Gh. Shabani, J .Karaminejad, B. Namjoo, F. Namjoo* Pages 1-13
    Aim

    The present study aimed to determine the relationship between work-family conflict and marital conflict with a mediating role of psychological capital in Iran Khodro Diesel Company employees.

    Method

    The present study was descriptive and correlational and its statistical population consisted of 5260 employees of Iran Khodro Diesel Company, among whom we selected 360 individuals by simple random sampling and they responded to the Work-Family Conflict Scale by Carlson et al. (2000), Marital Conflict Scale by Straus (1979), and psychological capital questionnaire by Luthans and Avolio (2007). We analyzed the data using the correlation coefficient and stepwise regression analysis.

    Results

    The correlation between the variables indicated significant negative relationships between work-family conflict and its dimensions with marital conflict and also significant negative relationships between psychological capital and self-efficacy, hope, resilience, and optimism subscales with marital conflict (P=0.001). There were also significant negative relationships between psychological capital and self-efficacy, hope, resilience, and optimism subscales with work-family conflict and its dimensions (P=0.001). Stepwise regression analysis also indicated that work-family conflict and psychological capital were significant predictors of marital conflict. The results also showed that self-efficacy, hope, resilience, and optimism were strong predictors of marital conflict.

    Conclusion

    According to the research results, psychological capital as a shock absorber could weaken the negative impact of family-work conflict and work-family overflow on employeeschr('39') marital conflicts.

    Keywords: Work-family conflict, Marital conflict, Psychological capital
  • S. Salehzadeh, H.R .Aghamohamadian Sherbaf*, H. Kareshki Pages 14-30
    Aim

    The present study aimed to determine the relationship between Alexithymia and type D personality with the mediation of stress on the blood pressure of heart patients.

    Method

    The research was descriptive and correlational and its statistical population consisted of heart patients who visited Imam Reza Hospital in Mashhad in the winter of 2014. Sampling was done by a convenience method and 200 out of 623 patients, who visited the hospital, were selected and responded to Perceived Stress Questionnaire by Cohen, Kamarck, & Mermelstein (1983), type D personality questionnaire, and the Persian version of Toronto Alexithymia Scale by Besharat (2007). We analyzed the results using the path analysis model and correlation coefficient.

    Results

    The results indicated that type D personality and Alexithymia, mediated by perceived stress, could predict hypertension. The path analysis pattern was approved, hence, the pathway of personality D to blood pressure with a standard coefficient of 0.24, and the pathway of stress to blood pressure with a standard coefficient of 0.22 were significant but the pathway of personality D to stress with an effect size of 0.11 and the pathway of Alexithymia to stress with an effect size of 0.02 were not significant. It should be noted that there was no causal effect of personality on stress, Alexithymia on blood pressure, and Alexithymia on stress in the structural pattern, and there was a correlation.

    Conclusion

    The psychological components such as type D personality, Alexithymia, and perceived stress could be effective in increasing chronic physical diseases such as hypertension and other heart diseases.

    Keywords: Type D personality, Alexithymia, Perceived stress, Blood pressure
  • Sh. Vejdani, N. Nouri* Pages 31-46
    Aim

    The present study aimed to determine the roles of moral intelligence, empathy, and prosocial tendencies in predicting satisfaction with life and belief in a just world in participants in charitable programs in Tehran.

    Method

    The study was descriptive and correlational and selected 240 male and female participants in charitable programs in Tehran using a convenience sampling method. The participants responded to the Moral Intelligence Questionnaire by Lenik and Kiel (2008), the Empathy Scale by Jolliffe and Farrington (2006), the Prosocial Tendencies Measure by Carlo, Hausmann, Christiansen, and Randall (2003), Belief in a Just World Scale by Adel Sutton and Douglas (2005), and the Satisfaction with Life Scale by Endicott (1993). We analyzed data using correlation coefficient and Multiple Regression.

    Results

    The correlation results indicated that there were significant relationships between belief in a just world and satisfaction with life with moral intelligence, empathy, and prosocial tendencies. Furthermore, there were significant relationships between belief in a just world and moral intelligence dimensions (responsibility, compassion, and forgiveness) and dimensions of prosocial tendencies. Furthermore, there were significant relationships between belief in a just world with empathy dimensions, and also between satisfaction with life and moral intelligence dimensions (honesty, responsibility, compassion, and forgiveness), and dimensions of prosocial tendencies and empathy (emotional and cognitive dimensions). Furthermore, moral intelligence, empathy, and prosocial tendencies could predict belief in a just world and satisfaction with life in participants in charitable programs.

    Conclusion

    Fair behaviors, empathy, acceptance of others, and rights and responsibilities were the prominent characteristics of people with high moral intelligence and empathy and all the characteristics caused a sense of inner satisfaction in them and ultimately the satisfaction with life.

    Keywords: Belief in a just world, Satisfaction with life, Prosocial tendencies, Moral intelligence, Empathy
  • F .Saedi*, A. Aghaziarati, S.M. Tabatabaeifar Pages 47-56
    Aim

    The present study aimed to investigate the effectiveness of Marriage enrichment training of time plan in improving marital burnout.

    Method

    The present study was quasi-experimental with experimental and control groups and a pre-test post-test design. The statistical population consisted of couples seeking counseling from Mehravar Counseling Center in Tehran in 2018. Among them, we randomly selected couples, who obtained higher scores on the Pinz Marital Burnout Scale (2003), consisting of a sample of 20 couples in experimental (10 couples) and control (10 couples) groups. Couples in the experimental group received 8-session interventions as a group and couples in the control group were placed on a waiting list. Both groups responded to the marital burnout scale before and after the experiment. We used analysis of covariance to analyze the data.

    Results

    The results indicated that marriage enrichment training (time plan) significantly decreased the rate of marital burnout (F=17.40, p= 0.001).

    Conclusion

    Based on the findings, marriage enrichment training (time plan) decreased the rate of marital burnout in couples.

    Keywords: Marital burnout, Marriage enrichment, Time plan
  • M. Mirahmadi*, Gh. Manshaei Pages 57-74
    Aim

    The present study aimed to determine the effectiveness of group reality therapy in improving the self-esteem, uniqueness, and body image of cosmetic surgery applicants.

    Methods

    The present quasi-experimental study was a pre-test-post-test with a control group and a 45-day follow-up period. The statistical population consisted of 150 cosmetic surgery applicants who visited Espadana Cosmetic Surgery Center in Isfahan in 2016. After screening, we selected 30 individuals using convenience sampling and randomly divided them into two groups, control (n=15) and experimental (n=15) groups. The experimental group was treated in 10 sessions for 90 minutes. At the pre-test and post-test stages and the follow-up period, both groups responded to self-esteem (Eysenck, 1976), body image (Cash et al., 1997), and uniqueness (Şimşek and Yale Einstein, 2010) questionnaires. We analyzed data using repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results indicated that group reality therapy had effects on self-esteem (F=20.10, P=0.001), uniqueness (F=69.78, P=0.001), and body image (F=35.80, P=0.001) of applicants for cosmetic surgery and the effect was stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    Given the research findings, reality therapy increased the uniqueness and also improved the body image in participants and the therapy was recommended for cosmetic surgery applicants in the Iranian society.

    Keywords: Uniqueness, Body image, Cosmetic surgery, Self-esteem, Reality therapy
  • S.A. Darbani*, F. Eslami Pages 75-86
    Aim

    The present study aimed to evaluate the effectiveness of relaxation training in improving sexual function in women with vaginismus in Tehran.

    Method

    The present study was quasi-experimental and had a pretest-posttest and follow-up design with experimental and control groups and examined 18 women with vaginismus, who visited Mehravar counseling center, and the accompanying group in Tehran in the summer of 2016. Among the participants, we selected 18 women, who had vaginismus based on the sexual function questionnaire by Rosen et al. (2000) and clinical interviews, using convenience sampling, and randomly divided them into experimental (n=8) and control (n=8) groups. Women in the experimental group participated in an individual and group relaxation training course during six 2-hour sessions per week, and women in the control group received no intervention. We collected data and analyzed them using the repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results indicated that relaxation training was effective in improving female sexual function (F= 79.58, P=0.001) and the effect was stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    relaxation training decreased anxiety and fear of intercourse in women with vaginismus after the end of treatment sessions and after a two-month follow-up period.

    Keywords: Relaxation, Sexual function, Vaginismus